Σελίδες

Translate

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ολοκληρώνεται η διαδικασία συγχώνευσης των νοσοκομείων

Ιατρικές, νοσηλευτικές, τεχνικές, διοικητικές υπηρεσίες συμπτύσσονται, δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω κλείσιμο τμημάτων και κλινικών, για μετακινήσεις προσωπικού
Μπορεί η κυβέρνηση να «βλέπει» ...αύξηση (!) των δαπανών για τα δημόσια νοσοκομεία και να προπαγανδίζει μερικές εκατοντάδες προσλήψεις, όμως στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει τη διαδικασία συγχώνευσης των δημόσιων νοσοκομείων, που είχε ξεκινήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και είχε οδηγήσει στο κλείσιμο νοσοκομείων, στην κατάργηση κρεβατιών και τμημάτων.
Το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει έγγραφα προς τις Διοικήσεις των νοσοκομείων (12/11/2015), με θέμα την «κατάρτιση ενιαίου Οργανισμού Λειτουργίας» των διασυνδεόμενων νοσοκομείων με τα νοσοκομεία - κορμός. Τέτοια έγγραφα έχουν ήδη σταλεί π.χ. στο «Ελενα»που έχει συγχωνευτεί με το «Αλεξάνδρα», στοΟφθαλμιατρείο που έχει συγχωνευτεί με τον «Ευαγγελισμό», στο «Αμαλία Φλέμιγκ» που έχει συγχωνευτεί με το Σισμανόγλειο. Οπως, μάλιστα, καταγγέλλεται, αυτό αφορά συνολικά 50 διασυνδεόμενα νοσοκομεία της χώρας.
Με τις συγχωνεύσεις, ιατρικές, νοσηλευτικές, τεχνικές, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες συμπτύσσονται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συγχώνευση κλινικών, κλείσιμο τμημάτων και για μετακινήσεις προσωπικού, ώστε να «μπαλωθούν» ορισμένα από τα πολλά κενά που υπάρχουν. Για παράδειγμα, προσωπικό από το «Ελενα Βενιζέλου» καλείται να εργαστεί για ένα διάστημα στο «Αλεξάνδρα», όταν προκύπτουν επείγουσες ανάγκες.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αμαλία Φλέμιγκ» κάνει λόγο για «κατάργηση του Χειρουργικού Τομέα», εκφράζουν φόβους για «λουκέτο» στο νοσοκομείο, «υποβάθμιση όλων των δημόσιων δομών περίθαλψης της περιοχής και του Σισμανόγλειου», με στόχο την «περιστολή δαπανών».
Το υπουργείο Υγείας, από την άλλη, κοροϊδεύει τον κόσμο όταν λέει ότι «ζητήσαμε από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων, δυσλειτουργιών και προβλημάτων της διαδικασίας συγχωνεύσεων».
Τα αποτελέσματα όμως και τα προβλήματα είναι γνωστά και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση. Με την κρατική υποχρηματοδότηση που εντείνεται, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (30.000 υπολογίζονται τα κενά), με μια νοσηλεύτρια να φροντίζει 30 - 40 ασθενείς, η πορεία είναι προκαθορισμένη... Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι υπάρχει έγγραφο του υπουργείου που καλεί τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε προσλήψεις με μπλοκάκια.
Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δε δεσμεύεται για αποκατάσταση των οξυμένων προβλημάτων, αλλά ξεκαθαρίζει στα νοσοκομεία πως πρέπει να μεριμνήσουν ώστε «η υποβαλλόμενη πρόταση (σ.σ. για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με τις συγχωνεύσεις) να μην προκαλέσει επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθόσον στην περίπτωση αυτή δε θα καταστεί δυνατή η υλοποίησή της». Τέλος, αναφέρει «ανασχεδιασμό του νοσοκομειακού χάρτη σε όλες τις ΥΠΕ». Δηλαδή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για νέα «λουκέτα», για νέα υποβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου