Σελίδες

Translate

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο επίκεντρο οι μπίζνες του κεφαλαίου
Αύριο η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη
Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη
Andrea Bonetti
Στην Αθήνα φτάνει σήμερα Τρίτη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλουκαι ενόψει της τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου.
Σήμερα, ο Α. Φ. Αλ Σίσι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Τόσο η επίσκεψη Σίσι στην Ελλάδα όσο και η φιλοξενία της τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αθήνα, πραγματοποιούνται λίγες μέρες μετά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Ισραήλ και εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πετύχει τη γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτά τα πλαίσια, πέρα από την ανάληψη ενεργότερου ρόλου στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η συγκυβέρνηση - παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της - επιδιώκει παράλληλα την προώθηση αξόνων με άλλες αστικές τάξεις τις περιοχής, κυρίως μέσα από τα περιβόητα «τρίγωνα συνεργασίας» Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Ενέργεια, λιμάνια και άλλες υποδομές
Σε αυτήν τη βάση, στο επίκεντρο τόσο των σημερινών συναντήσεων με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, όσο και στην αυριανή τριμερή συνάντηση, αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα που «καίνε» το κεφάλαιο, με πρώτο και κύριο θέμα στην ατζέντα - αλλά όχι και μοναδικό - τηνΕνέργεια.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μπίζνες ελληνικών και αιγυπτιακών μονοπωλίων, υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Φ. Σίσι στην Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας Διώρυγας του Σουέζ, είχε ανακοινωθεί ότι «οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια. Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί ηδραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν καιζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών».
Στα πλαίσια των συναντήσεων αξιωματούχων για τις οποίες γίνεται λόγος, αντιπροσωπεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αίγυπτο στις αρχές Νοέμβρη. Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, σε αυτές αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συνεργασία εμπειρογνωμόνων για θέματα διαλιμενικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτουενιαίας αντιμετώπισης στον τομέα της κρουαζιέραςστην Ανατολική Μεσόγειο, σιδηροδρόμων, αστικών μεταφορών κ.ά., ενώ «εξετάστηκαν οι δυνατότητες ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από την αιγυπτιακή πλευρά για τον τομέα της εξοικονόμησης Ενέργειας, καθώς και για επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συμπαραγωγής».
Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, άλλωστε, σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα ελληνο-αιγυπτιακό επιχειρηματικό συνέδριο, στο οποίο και θα μιλήσουν το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Φ. Αλ Σίσι.
Στο συνέδριο θα χαιρετίσουν, επίσης, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, τουΣΕΒ, της Αιγυπτιακής Ενωσης Επιχειρηματιών, του Ελληνο-αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και τηςΓενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE) και της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Οικονομικών Ζωνών (GAFI)της Αιγύπτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των δύο αυτών αιγυπτιακών αρχών θα μιλήσουν με θέματα «Αναπτυξιακή διάσταση και οικονομικές πτυχές της Διώρυγας του Σουέζ» και «Νέος Επενδυτικός Νόμος Αιγύπτου»...
Και ενώ «τρέχει» και η στρατιωτική συνεργασία
Καθώς βέβαια τα εν λόγω «τρίγωνα συνεργασίας» του κεφαλαίου προωθούνται στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, του πολέμου στη Συρία και της επικίνδυνης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι μπίζνες των ελληνικών και αιγυπτιακών μονοπωλίων προωθούνται παράλληλα με τη... «στρατιωτική διπλωματία» και τις ανάλογες προετοιμασίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
Σε αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, από 30/11 ως 2/12 «ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Βασίλειος Κουκουλομμάτης, πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κάιρο της Αιγύπτου, στο πλαίσιο του υφιστάμενουΠρογράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίαςέτους 2015 μεταξύ των δύο χωρών».
Οπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «επισκέφτηκε την έδρα της Μεραρχίας COMMANDOS, όπου έγινε δεκτός από τον ομόλογό του, υποστράτηγο Ayman Mahmoud Shahaha, παρακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων των αιγυπτιακών Ειδικών Δυνάμεων και συζητήθηκαν θέματα παρούσης και μελλοντικής συνεργασίας - συνεκπαίδευσης στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου