Σελίδες

Translate

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Νέοι «παίκτες» στο προσκήνιο
Οι μαζικές αναδιαρθρώσεις στα μετοχικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την απώλεια θέσεων και τη χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που μετράει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γαλλικού τραπεζικού μονοπωλίου της Credit Agricole, που επανέρχεται εκ νέου στις εξελίξεις, μετά και την απόκτηση ποσοστού 9,75% στο μετοχικό κεφάλαιο τηςΑlpha Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση της οποίας «αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της τράπεζας και έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους».
Να σημειωθεί ότι ο γαλλικός όμιλος, πριν από περίπου 3 χρόνια, είχε αποχωρήσει από την Ελλάδα, όταν είχε μεταβιβάσει (με αντίτιμο 1 ευρώ) την τότε Εμπορική Τράπεζα στον όμιλο της Alpha, για να επανέλθει σήμερα ως μεγαλομέτοχος του ελληνικού τραπεζικού ομίλου. Η συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank προέκυψε από τα ομόλογα της δεύτερης που διακρατούσε, τα οποία ανταλλάχτηκαν με μετοχές κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
Παράλληλα, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για αγορές μετοχών στοΧρηματιστήριο Αθηνών προανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χ. Γκότσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριοι «επενδυτές» θα μπορούν να προχωρούν σε αγορές μετοχών μέσω κάθε είδους τραπεζικών λογαριασμών. Η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου