Σελίδες

Translate

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Εξετάζονται μειώσεις στις ακριβότερες περιοχές
Στο ύψος του το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ
Αμετάβλητες στο σημερινό ύψος τους παραμένουν οι αντικειμενικές τιμές προσδιορισμού της ακίνητης περιουσίας στις περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ κλιμακούμενες μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 25%, προβλέπονται για τις ακριβότερες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ιδιοκτησία θα διατηρηθούν αμετάβλητα και το 2016, ανεξάρτητα από τις όποιες «εσωτερικές αναπροσαρμογές». Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ(εισπρακτικός στόχος) το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν «ακατέβατα», ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία.
Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι ως πρώτη τιμή προσφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ορίζεται η εμπορική αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής που ισχύει σήμερα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Επιτροπής που παραδόθηκε στην πολική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει:
-- Στις περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δε θα υπάρξουν αλλαγές.
-- Στις περιοχές με τιμή ζώνης από 600 έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα υπάρξει μείωση 5%.
-- Στις περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 1.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, προβλέπονταιμειώσεις της τάξης του 15% - 25%.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από 21/5/2015. Αυτές αφορούν στον υπολογισμό των φόρων σε μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.ά.), επί της ουσίας σε αρκετά περιορισμένο αριθμό συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών δε θα προχωρήσει σε επιστροφές φόρων, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμών με φόρους που θα επιβληθούν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου