Σελίδες

Translate

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ζητά «την κεφαλή» του λαού «επί πίνακι» για τα κέρδη του κεφαλαίου
Αποφασισμένος να στηρίξει και τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Σε συνέντευξή του στο «Κανάλι Ενα», έδωσε επαρκή διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, ξερνώντας «χολή» για εργαζόμενους, συνταξιούχους και πρόσφυγες.
Σε ερώτηση αν θα στηρίξει την απελευθέρωση των απολύσεων, απάντησε: «Θέλω να καμφθεί των συνδικαλιστών η δύναμη. Γιατί είναι σάπιοι όλοι. Και στον ιδιωτικό είναι σάπιοι. Να δουλεύουνε καταρχάς. Τους έχουμε και δεν δουλεύουνε. Ολο με τσιγάρο και εφημερίδα και να ετοιμάζουν απεργίες».
Για το αν συμφωνεί με την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με την περίπτωση εργαζόμενου που δουλεύει 12 ώρες με μισθό 400 ευρώ, ο Β. Λεβέντης απάντησε: «Θα το δεχτώ. Αν όμως δε συμβεί τίποτε και μείνουμε στα ίδια, όπως θέλουν οι Τσιπραίοι, ξέρετε τι θα γίνει, θα γίνουν 2,5 εκατομμύρια οι άνεργοι και θα σφαχτούμε στην Ελλάδα, κύριε. Πέστε μου ποιο κόμμα έχει σχέδιο, πρόγραμμα για τους ανέργους. Ακόμη και το ΚΚΕ. Κραυγάζει, έχει σχέδιο; Η ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει είναι οι άνεργοι».
Ο Β. Λεβέντης κυνηγά τις εντυπώσεις με ψεύδη και λαθροχειρίες σε βάρος του ΚΚΕ. Δεν του διαφεύγει, υποθέτουμε, ότι η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλισμού, ότι η αύξησή της με γεωμετρική πρόοδο είναι αποτέλεσμα και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οπότε και συντελείται μεγάλη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κύρια εργατικής δύναμης. Οι διαχειριστές αυτού του συστήματος, νυν και επίδοξοι σαν και του λόγου του, το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν στους ανέργους είναι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε πολλούς, με σύντομη ημερομηνία λήξης και δικαιώματα ανύπαρκτα, τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρηματιών για τσάμπα θέσεις εργασίας, τα περιβόητα «πεντάμηνα» κ.λπ.
Ακραίες αντεργατικές θέσεις
Παρακάτω, επιχείρησε να δικαιολογήσει και τις πλέον ακραίες εκφάνσεις της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στο ερώτημα «εάν, λοιπόν, ένας άνθρωπος που είναι 50 χρόνων σήμερα, τον πάρει ένας εργοδότης και του πει θα δουλεύεις 12 ώρες ή 10, θα παίρνεις 400 ευρώ ή 500 στην καλύτερη περίπτωση, αλλά όποτε θέλω θα σε διώχνω, αυτό είναι ανθρωπιστικό; Είναι δηλαδή λογικό, συνάδει με τη λογική της Ευρώπης;», απάντησε:
«Δε συνάδει, αλλά έχουμε έκτακτες συνθήκες αυτήν τη στιγμή. Και γιατί κοιτάτε αυτό το πρόβλημα, πώς θα λειτουργήσει αυτός, με δυσμενείς συνθήκες και δεν κοιτάτε του αλλουνού που είναι άνεργος. Στο οποίο να δώσετε απάντηση. Ξεκινάμε από το χειρότερο για να φτάσουμε στο λιγότερο κακό».
Προεξόφλησε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας πως «στο Δημόσιο το 30% θα φύγει να πάει στον ιδιωτικό τομέα... θα κάνουμε μετατάξεις... Αμεσο σχέδιο, νομίζω, υπάρχει και των Ευρωπαίων, ένα μεγάλο ποσοστό που είναι αργόμισθοι και κάνουν λευκή απεργία στο Δημόσιο, να μεταταχθούν στον ιδιωτικό τομέα»!
Επέμεινε, μάλιστα, να συκοφαντεί τους δημόσιους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας: «Και ο Τσίπρας, σε μια συζήτηση που είχαμε, συμφωνεί ότι είναι πάνω από 30% στο Δημόσιο οι τεμπέληδες και οι αργόμισθοι. Απλά με ρώταγε με τι σχέδιο θα τους απολύσουμε, πού θα τους πάμε. Η διαχείριση του ζητήματος είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα ότι υπάρχει το δέχονται όλοι. Είναι η κυριαρχούσα άποψη».
Παρακάτω, χαρακτήρισε την υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων «αρτηριοσκλήρωση». Υποστήριξε, μάλιστα, τις παραπέρα μειώσεις συντάξεων, επιχειρώντας κι εδώ να στρέψει τους πάμφτωχους εναντίον των φτωχών, ισχυριζόμενος: «Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν τίποτα. Πώς ζουν; Οσοι ενίστανται και επαναστατούν που δεν μπορούν να ζουν με 500, τους παρακαλώ να μου εξηγήσουν πώς ζει ο άλλος με μηδέν...».
Ανατριχίλα προκαλεί η θέση του υπέρ της δημιουργίας ειδικών ζωνών, όπου θα τοποθετούνται πρόσφυγες για να δουλεύουν τζάμπα. «Αυτό το κάνει η Γερμανία, η Γερμανία με τέτοιο κριτήριο δημιουργεί ζώνες, ειδικές ζώνες για να τους ταΐζει και να τους δίνει 100 ευρώ το μήνα (...) Αυτό πιθανότατα να το κάνουμε, αλλά εμείς δεν έχουμε επιχειρήσεις για να το κάνουμε. Η Γερμανία έχει βιομηχανία και το κάνει. Εμείς πού θα τους βάλουμε... Μια βιομηχανική χώρα μπορεί να το κάνει αυτό, να μειώσει το κόστος εργασίας διά αυτού του τρόπου, εμείς πού θα τους βάλουμε, που όλα τα εργοστάσια τα κλείνουμε...»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου