Σελίδες

Translate

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Χρονοδιάγραμμα ανατροπών με μεγάλη «ουρά»
Νέα σαρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού σε ένα - δυο χρόνια προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης
Το χρονοδιάγραμμα για τις νέες ανατροπές που προβλέπουν νέα μείωση στο εισόδημα των ήδη συνταξιούχων και πολύ μικρότερες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους,έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί το σχετικό σχέδιο νόμου, με στόχο να ψηφιστεί στα μέσα Γενάρη. Πάντως, με αντικείμενο το νέο Ασφαλιστικό συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Αν και ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συνταξιούχων για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, ισχυριζόμενος ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις κύριες, την ίδια στιγμή, ερωτώμενος για το ύψος των μειώσεων, είπε πως «ούτε ο αρμόδιος υπουργός δεν τα έχει καθορίσει»! Παράλληλα, προανήγγειλε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν στο 15% - 20%.Μάλιστα, αυτές τις μειώσεις, που λεηλατούν και ό,τι έχει απομείνει από τις επικουρικές, ο υπουργός τις θεωρεί «μικρές»!
Επίθεση σε βάθος χρόνου
Ομως η «είδηση» που έβγαλε ο υπουργός Επικρατείας είναι το σημείο της τοποθέτησής του, όπου δήλωσε ότι η παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και συζητά με το κουαρτέτο, θα είναι «εμβαλωματική για ένα - δύο χρόνια», ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δώσει λύση για 50 χρόνια στο Ασφαλιστικό»!
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι ανατροπές που σχεδιάζονται στην Ασφάλιση δεν θα τελειώσουν με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που καταρτίζεται αυτές τις μέρες. Οτι αυτό που θα ψηφιστεί δεν θα είναι το «τέλος» των ανατροπών, αλλά αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων και ταυτόχρονα είναι η «αρχή» ενός νέου γύρου επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση, πέρα από τους συνταξιούχους, βάζει σε μια διαρκή στοχοποίηση ειδικά τις νέες γενιές εργαζομένων, επιφυλάσσοντας διαρκείς ανατροπές σε βάρος τους, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και τη συνολική πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας.
Η επιμονή, μάλιστα, του Αλ. Φλαμπουράρη να προβάλλει το ζήτημα της αύξησης των εσόδων των Ταμείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δίνει καμία συγκεκριμένη απάντηση για τα λεηλατημένα αποθεματικά τους, προδιαγράφει «λύσεις» που προκρίνουν νέα αύξηση εισφορών σε μια σειρά Ταμεία (αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι), αλλά και νέους φόρους στις πλάτες του λαού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με χτεσινό δημοσίευμα, σε περίπτωση που δεν καταληχτεί με το κουαρτέτο μια αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα στο ΙΚΑ, εξετάζεται η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Ενας φόρος, που, έτσι και αλλιώς, θα καταλήξει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, αφού αυτός έρχεται να κλείσει τις μεγάλες τρύπες που ανοίγει στην Ασφάλιση η εισφοροαποφυγή των επιχειρήσεων, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση των Ταμείων.
Ενας κόβει, άλλος ράβει...
Κι ενώ το χρονοδιάγραμμα και οι βασικές ανατροπές του νέου Ασφαλιστικού έχουν σε μεγάλο βαθμό οριοθετηθεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, προσπάθησε κι αυτή χτες να κάνει το μαύρο - άσπρο, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις. Θυμίζουμε πως κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές».

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...

Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας «διαβεβαίωνε» με στόμφο ότι «δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων», εννοώντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει ήδη 11 μειώσεις. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια, καθώς με τους ήδη ψηφισμένους νόμους, όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση από το νέο χρόνο θα λάβουν ακόμα μικρότερες συντάξεις, σε σύγκριση με όσους υπέβαλλαν αίτηση το 2015 και ειδικότερα με όσους υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Ιούλη του 2015.
Οι νέες μικρότερες συντάξεις είναι αποτέλεσμα κυρίως των ανατροπών που επιβλήθηκαν με το 3ο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
  • Μέσα στο 2016, τουλάχιστον 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (το 20% των δικαιούχων) θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2019 που θα καταργηθεί οριστικά, θα ακολουθήσουν άλλοι 300.000 συνταξιούχοι.
  • Η κατώτερη κύρια σύνταξη αυτών που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο νέο έτος, θα είναι μειωμένη κατά 20%, από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ.
  • Ολες οι κατώτερες συντάξεις και οι νέες μειωμένες θα είναι «παγωμένες» τουλάχιστον μέχρι το 2021.
  • Κανένας νέος συνταξιούχος δε θα λαμβάνει το λεγόμενο «προνοιακό τμήμα» της σύνταξης, αλλά μόνο αυτό που αναλογεί στις εισφορές του, αν δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Και οι νέοι συνταξιούχοι του 2016, όπως και οι παλιοί, θα επιβαρυνθούν με την πρόσθετη κράτηση του 6% για τον κλάδο Υγείας (από 4% που ήταν στην κύρια σύνταξη) και την κράτηση του 6% στις επικουρικές.
  • Καταργείται ξανά η χορήγηση της πενιχρής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Οι νέοι συνταξιούχοι που θα βγούνε με καθεστώς «πρόωρης» συνταξιοδότησης, θα επιβαρυνθούν με μείωση της σύνταξής τους κατά 10%, πέραν της ετήσιας μείωσης κατά 6% που ήδη τους επιβάλλεται.
  • Μειώνεται κατά 1% το ποσοστό αναπλήρωσης στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο για τους συνταξιούχους του 2016.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω οκτώ περικοπές προέρχονται από παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από την τελευταία, που αφορά νόμο του 2002...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου