Σελίδες

Translate

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Δράση για την Υγεία και κλιμάκωση με 48ωρη απεργία

Μαζικές παρεμβάσεις από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και Λαϊκές Επιτροπές για τα προβλήματα που οξύνονται
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Μια σειρά από κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρους της Υγείας, με την παρέμβαση ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και Λαϊκών Επιτροπών, κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων, που δημιουργούν αφόρητες συνθήκες για υγειονομικούς και ασθενείς. Η δραστηριότητα αυτή, πέρα από την ανάδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννάει τα προβλήματα και τις ελλείψεις, ασκεί πίεση για να παρθούν μέτρα και ταυτόχρονα συμβάλλει στη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου.
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν σε απεργία την Τετάρτη, 2 Δεκέμβρη, και την ίδια μέρα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, την Πέμπτη, 3 Δεκέμβρη, θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.
Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος τους, κάθε κυβέρνηση που προωθεί την πολιτική που έχουν ανάγκη για τα κέρδη τους και η ΕΕΧρειάζεται να παραμερίσουμε όσους υπονομεύουν τον αγώνα μας, όπως είναι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
(...) Στην ίδια λογική της υπονόμευσης κινείται και το ΜΕΤΑ. Η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ (παράταξη ΣΥΡΙΖΑ) που προεκλογικά έλεγε ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα έλυνε τα προβλήματά μας και σήμερα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μέσα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης μπορούν να "εξαιρεθούν" και να σωθούν όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, καθώς και συνολικά ο τομέας της Υγείας».
Σε «Ευαγγελισμό» και «Μεταξά»
Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με τη συμμετοχή άλλων εργαζομένων, ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, συνταξιούχων και συλλόγων ασθενών, έκαναν συγκέντρωση στα Επείγοντα, για να καταγγείλουν τα χρόνια προβλήματα, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης και να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, στάθηκε στην ανάγκη κοινής συστράτευσης στον αγώνα για την Υγεία - Πρόνοια. Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ασπίδα» στην επίθεση και στο χώρο της Υγείας, είναι η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, η κλιμάκωση και η μαζικοποίηση των ταξικών αγώνων.
Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία γύρω από το νοσοκομείο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία» και μοιράζοντας στους περαστικούς το πλαίσιο αιτημάτων τους.
Μαζική εξόρμηση έγινε χτες και στο νοσοκομείο «Μεταξά», από τη Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά. Αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς είναι κενές 143 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν καταβάλλονται επί μήνες δεδουλευμένα, ρεπό και άδειες. Επίσης, κλείνουν ή συγχωνεύονται έξι κλινικές, με αποτέλεσμα την κατάργηση πάνω από 90 κρεβατιών.
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα, ανύπαρκτα είναι ή υπολειτουργούν μηχανήματα αναγκαία για τη διάγνωση ασθενειών, όπως ο αξονικός τομογράφος, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ταλαιπωρία και οι επικίνδυνες καθυστερήσεις στις θεραπείες.
Στο Νοσοκομείο Λάρισας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε χτες και στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τιςΣυνταξιουχικές Οργανώσεις του νομού. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θ. Κουματζέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι όταν αρρωσταίνουν και αναγκάζονται ν' απευθυνθούν στις μονάδες Υγείας που λειτουργούν στην περιοχή.
Στην ομιλία του, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στάθηκε στις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας που υπάρχουν και στη Λάρισα, όπως σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του κρατικού συστήματος που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, μαζί και η τελευταία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός για την Υγεία και τα άλλα μέτρα που τσακίζουν το λαό, είπε κλείνοντας ο Τ. Τσιαπλές και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου στη Λάρισα. Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης επιδόθηκε στον διοικητή των δύο νοσοκομείων και ακολούθησε πορεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στα Κέντρα Υγείας
Χτες, τέλος, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας είχαν στάση εργασίας κι έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας για τα απλήρωτα δεδουλευμένα και τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους, τις ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα κι εξοπλισμό - με συνέπεια να αγοράζουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους ορισμένα υλικά - τις ελλείψεις σε προσωπικό που οξύνονται από τις μετακινήσεις προς τα νοσοκομεία για να «μπαλώσουν» κενά.
Σε συνάντηση με συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται καμιά πρόσληψη για τα ΚΥ - από τις 985 που έχουν δρομολογηθεί - αλλά θα δώσει τη ...δυνατότητα στις Υγειονομικές Περιφέρειες να κάνουν ορισμένες από αυτές στα ΚΥ και όχι στα νοσοκομεία! Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται στις 34.000!
Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε χτες την πρόθεση της συγκυβέρνησης ναεπεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως είπε, επειδή δεν πηγαίνουν αρκετοί ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και έχει περισσέψει το σχετικό κονδύλι, σχεδιάζεται να προσληφθούν επικουρικοί με αυτά τα χρήματα, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό.
Επιπλέον, είπε πως δεν θα υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης για τα ΚΥ και το ΠΕΔΥ, πέρα από τα 122 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός τόσο για το 2015, όσο και για το 2016. Επομένως, θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότησή τους, άρα οι ελλείψεις και τα κενά. Το κόστος για τη λειτουργία τους μεταφέρεται στους ασφαλισμένους, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα «συμβληθεί» με τα ΚΥ και το ΠΕΔΥ και θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας. Τέλος, είπε πως την άνοιξη του 2016 θα φέρει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.
Στο Παίδων «Αγία Σοφία»
Τέλος, κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» οργανώνεται τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στην αυλή του νοσοκομείου από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και τη Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου. Ανάμεσα σε άλλα ζητούν: Να ανοίξει η Μονάδα Λοιμώξεων«Μακκά» για τη νοσηλεία νεογνών και παιδιών με λοιμώδη νοσήματα, όπως AIDS, μηνιγγίτιδες, ελονοσία, κοκκύτης κ.ά., αφού σήμερα νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές με κινδύνους για τα ίδια και για τα υπόλοιπα παιδιά. Να ανοίξει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που παραμένει κλειστή, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών με πλήρη κι αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου