Σελίδες

Translate

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» για (τουλάχιστον) ένα τρίμηνο

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε περιστολή «κι άλλων ελευθεριών», ενώ υποστήριξε ότι οι «τρομοκράτες» ίσως επιτεθούν «και με χημικά όπλα»
ΠΑΡΙΣΙ.--
Για ένα τρίμηνο παρατείνεται το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που τέθηκε σε ισχύ για όλη τη γαλλική επικράτεια αμέσως μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη, ενισχύοντας δραστικά τις αρμοδιότητες του στρατού και των διωκτικών αρχών, δίνοντας τη δυνατότητα για μια σειρά απαγορεύσεις π.χ. διαδηλώσεων (όπως ήδη ανακοινώθηκε για κινητοποιήσεις που προγραμματίζονταν ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά στα τέλη του μήνα στο Παρίσι). Την απόφαση έλαβε χτες ηΓαλλική Εθνοσυνέλευση, με 551 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και νέα παράταση του «καθεστώτος», δυνατότητα που άλλωστε δίνει και ο νόμος. Μάλιστα, ήδη, βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων φέρονται να πρότειναν το καθεστώς να διαρκέσει 6 μήνες.
Η χτεσινή συζήτηση έγινε με στόχο τη συνολική αναθεώρηση του νόμου του 1955, που προσδιορίζει το περιεχόμενο του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», η οποία είναι πλέον ολοφάνερο ότι θα αποτελέσει «όχημα» προώθησης διαφόρων κατασταλτικών μέτρων.
Προαναγγέλλοντας σειρά «αντιτρομοκρατικών» παρεμβάσεων, ο Βαλς υποστήριξε, μάλιστα, ότι «και άλλες ελευθερίες μπορεί να περιοριστούν προσωρινά», επειδή, συνέχισε, «είμαστε σε πόλεμο» και πρέπει να αναληφθούν τα «απαραίτητα» μέτρα.
Ρίχνοντας «λάδι» στη φωτιά της τρομολαγνείας που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια, ο Βαλς θεώρησε μάλιστα σκόπιμο από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης να δηλώσει ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν στη Γαλλία και επιθέσεις με «χημικά ή βακτηριολογικά όπλα» και να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι γι' αυτό «είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ» να υιοθετηθεί ο«ευρωπαϊκός φάκελος επιβατών αεροπορικών εταιρειών».
Ενδεικτική της πραγματικότητας που διαμορφώνεται για το γαλλικό λαό στο όνομα της «αντιμετώπισης των τρομοκρατών», είναι και η δυνατότητα που πλέον θα έχουν οι αστυνομικοί να οπλοφορούν και εκτός υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Δίνουν νεκρό τον Αμπαούντ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ενώ σειρά «τρομοκρατικών χτυπημάτων» συνεχίζουν να αποκαλύπτονται ή να προλαμβάνονται κατά δήλωση διωκτικών αρχών, αλλά συχνά και (μόνο) ΜΜΕ, ο εισαγγελέας Παρισιού ανακοίνωσε χτες ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των πολύνεκρων επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Παρίσι, 28χρονος ΒέλγοςΑμπντελχαμίντ Αμπαούντ, βρέθηκε τελικά νεκρός στο κτίριο στο δήμο Σεν Ντενίς, όπου προχτές τα ξημερώματα ξεκίνησε πολύωρη αστυνομική επιχείρηση. Η ταυτοποίηση του πτώματος έγινε μέσω των δακτυλικών του αποτυπωμάτων, ενώ σύμφωνα με τις αρχές δεν είναι γνωστός ο τρόπος που πέθανε, αν πυροδότησε και εκείνος εκρηκτικά όπως είχε κάνει μια νεαρή γυναίκα, που φέρεται να είναι ξαδέρφη του, και μάλιστα προσηλυτίστηκε στους τζιχαντιστές τον τελευταίο μήνα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν μερικές μέρες, ο Αμπαούντ φερόταν να έχει διαφύγει στο Βέλγιο, όπου και χτες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε αναζήτηση υπόπτων σχετικών με τα γεγονότα του Παρισιού.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα θα επενδύσει επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ στον «αγώνα κατά της βίας των τζιχαντιστών», με ζητούμενο μεταξύ άλλων και την ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση περί της «αποτελεσματικότητας» ή όχι των μυστικών υπηρεσιών σε κάθε χώρα και της ανάγκης να ενισχυθεί η συνεργασία τους.
Επίσης, ένας καθηγητής Ιστορίας σε εβραϊκό σχολείο της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, τραυματίστηκε την Τετάρτη το βράδυ, όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από τρία άτομα που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας και του εισαγγελέα της πόλης.
Στην Ιταλία χτες, το μετρό της Ρώμης έμεινε επί σχεδόν μια ώρα κλειστό, εξαιτίας «ύποπτου δέματος» που φέρεται να εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο. Προχτές, ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το FBI «προειδοποίησε τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες» για κίνδυνο «τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Ιταλία, προσδιορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένους πιθανούς στόχους.
Τέλος, στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του η πιθανότητα χρήσης και στρατού σε περιπτώσεις «εσωτερικής απειλής». Πάντως και η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, χαρακτήρισε «ορθή και υπεύθυνη» την απόφαση να ματαιωθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο Ανόβερο, γιατί υπήρχε αμφιβολία για την ασφάλεια. Ωστόσο, οι πληροφορίες για ασθενοφόρο γεμάτο εκρηκτικά έξω από το στάδιο δεν επαληθεύτηκαν επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου