Σελίδες

Translate

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ «F-16»

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και οι ολόπλευρες διεργασίες
Η συγκέντρωση νέων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδεικτική των εντάσεων
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Κλιμακώνεται η «ένταση» που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους «Su-24» από τουρκικά «F-16» την περασμένη Τρίτη, αναπροσαρμόζοντας τα δεδομένα στα οποία εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, και ενώ ταυτόχρονα μαίνονται ολόπλευρες διεργασίες γύρω από το «μέλλον της Συρίας» που ασφαλώς αφορούν διάφορα ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα».
Η ίδια η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαρκώς συγκεντρώνονται στις ακτές της Μέσης Ανατολής, πολύ κοντά στη «γειτονιά» μας δηλαδή, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ετσι, εκτός από τα υπερσύγχρονα οπλικά μέσα που ήδη κατέφταναν στο όνομα της «καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους»» (μεταξύ άλλων το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ»), έρχονται τώρα να προστεθούν τα νέα μέτρα που η Ρωσία ανακοίνωσε με στόχο την «ενίσχυση της ασφάλειάς» της, στέλνοντας στην περιοχή το καταδρομικό «Moskva», συστήματα πυραυλικής αεράμυνας «S-400» και συνοδεύοντας σταθερά τα ρωσικά βομβαρδιστικά με καταδιωκτικά αεροσκάφη «Su-30SM». Σε αυτό το φόντο,ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σταδιακά σε μια μεγάλη στρατιωτική αποθήκη, με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (σε αρκετές περιπτώσεις και με συγκρουόμενα συμφέροντα) να διεκδικούν διακριτό «παρών» και μια σειρά στρατιωτικές συνεργασίες και ασκήσεις να αναπτύσσονται σταθερά, επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή μένει στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Μια μέρα μετά τη συνομιλία Λαβρόφ - Τσαβούσογλου, στην οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να εξέφρασε «συλλυπητήρια» (προφανώς για το θάνατο του Ρώσου πιλότου), ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν,δήλωσε χτες πως «ακόμα δεν έχουμε ακούσει απολογίες από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της Τουρκίας. Ούτε έχουμε ακούσει προτάσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς ή υποσχέσεις για την τιμωρία των αυτουργών του εγκλήματος που συντελέστηκε», ενώ συνέχισε: «Κάποιος διαμορφώνει την εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία σκόπιμα σπρώχνει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο». Πρόσθεσε ακόμα πως «ό,τι έγινε στον ουρανό της Συρίας στρέφεται ενάντια στην κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο» και υπογράμμισε: «Θεωρούμε απόλυτα ανεξήγητες τις δόλιες πισώπλατες μαχαιριές από εκείνους που αντιμετωπίζαμε ως εταίρους και συμμάχους μας στον αντι-τρομοκρατικό αγώνα».
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χτες πως η ρωσική κυβέρνηση προχωρά ήδη σε ένα «σύνολο μέτρων», στρατιωτικών, οικονομικών και άλλων, σε απάντηση της τουρκικής ενέργειας και εξηγώντας αναφέρθηκε σε «αναστολή σχεδίων οικονομικής συνεργασίας που ήταν σε εξέλιξη, περιορισμούς σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, σε συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου, αλλαγές σε τελωνειακούς κανονισμούς εισαγωγών και εξαγωγών, μέτρα που αφορούν τη σφαίρα του τουρισμού, των μεταφορών συμπεριλαμβανομένων του «τράνζιτ» (ενδιάμεση διέλευση από ρωσικά αεροδρόμια), την κίνηση αεροσκαφών και πλοίων, την ανθρωπιστική επαφή και τελικά τη χρήση του εργατικού δυναμικού». Ο Μεντβέντεφ έσπευσε ακόμα να εξηγήσει πως οι σχετικές κυβερνητικές οδηγίες που θα καταρτιστούν «δε θα έχουν ημερομηνία λήξης. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από τη διεθνή κατάσταση, την εγγύηση της ασφάλειας (της Ρωσίας) ... και φυσικά, τις σχέσεις μας με την Τουρκία».
Ηδη, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, με τον υπουργό Αλεξάντρ Τκατσόφ να μιλά για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους Τούρκους παραγωγούς».
Σε συστάσεις προς τις εταιρείες στρατιωτικής βιομηχανίας, ο Πρόεδρος τηςΡωσικής Λίγκας Βοήθειας για Επιχειρήσεις Αμυνας (δημόσιος «Οργανισμός» που δημιουργήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του υπουργείου Αμυνας για την «προστασία» των συμφερόντων της στρατιωτικής βιομηχανίας) Βλαντιμίρ Γκουτένεβ καλεί σε «ελαχιστοποίηση των κινδύνων» που συνδέονται «με τη συνεργασία για παραγωγή ή την αγορά εξοπλισμού από Τούρκους εταίρους». Οπως εξήγησε, «σε σχέση με την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το γεγονός ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η οικονομική της πολιτική στο μέλλον, σε συνθήκες διαρκούς πίεσης κυρώσεων στη Ρωσία, πρόσθετοι κίνδυνοι εμφανίζονται για την εγχώρια οικονομία με πιθανή διακοπή υποχρεώσεων που πηγάζουν από συμβόλαια».
Είναι σίγουρο ότι οι συνέπειες από την επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών θα είναι πολλές, ενώ ήδη προχτές τουρκικές εφημερίδες έγραφαν ότι, στο διεθνές αεροδρόμιο «Βνούκοβο» της Μόσχας δε δόθηκε άδεια εισόδου σε Τούρκους που βρίσκονταν σε «επιχειρηματικό ταξίδι».
Τουρκία: «Κανένας λόγος να απολογηθούμε»
Στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωνε χτες από τη μια μεριά ότι «η εθνικότητα του αεροπλάνου ήταν άγνωστη τη στιγμή του γεγονότος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στοχοποιήσουμε τη Ρωσία με την οποία έχουμε πολύ ισχυρές σχέσεις», από την άλλη όμως, μιλώντας αργότερα στο CNN διαμήνυε: «Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς». Απαντώντας ακόμα στις ρωσικές κατηγορίες ότι η Αγκυρα στηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «το ΙΚ πουλά το πετρέλαιο που αντλεί στον Ασαντ... ο σκοπός όσων επιτίθενται μόνο στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία στο όνομα του "αγώνα ενάντια στο ΙΚ"», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία που αντιπαλεύει σοβαρά την οργάνωση που λέγεται ΙΚ»... Αντίστοιχα και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου δήλωσε πως «δε χρειάζεται να απολογηθούμε εμείς στην περίπτωση που έχουμε δίκιο».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος AKP, Εμέρ Τσελίκ, ξεκαθάριζε πως «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η στήριξη της Τουρκίας στους Τουρκμένους είναι ουσιαστική και ποιοτική». Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Τουρκμένων «υλικά και ηθικά» και με «συγκεκριμένους πόρους» εξήγησε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η Αγκυρα θα συνεχίσει ανοιχτά να στηρίζει και να «επενδύει» στη δράση διαφόρων ομάδων «ανταρτών» που δρουν στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας να μεθοδεύει και έτσι τις προτεραιότητες της τουρκικής πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, να σημειωθεί ότι υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων συγκλήθηκε χτες και το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου