Σελίδες

Translate

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Εφιαλτικά σενάρια για νέες περικοπές στις συντάξεις

Μείωση των επικουρικών κατά τουλάχιστον 6% και αύξηση των εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση
Διάφορα σενάρια, όλα αρνητικά για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με αυτά, σχεδιάζονται μεσοσταθμικές μειώσεις στις λεγόμενες «υψηλές» επικουρικές συντάξεις έως 6%, αύξηση των εισφορών κατά 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς και άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, που θα οδηγήσει σε νέες σημαντικές περικοπές στο σύνολο των καταβαλλόμενων παροχών του Ταμείου.
Θυμίζουμε ότι το σύνολο των επικουρικών συντάξεων μειώθηκε το 2014 κατά 5,2% από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ από τον Ιούλη του 2015, από τους συνταξιούχους κρατείται άλλο ένα 6%, σαν εισφορά στον ΕΟΠΥΥ. Τώρα γίνεται προσπάθεια να σερβίρουν τις νέες μειώσεις με το επιχείρημα ότι το έλλειμμα του ΕΤΕΑ θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ το 2016 και ότι οι μειώσεις είναι προϋπόθεση για να μη συγχωνευτούν κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τις περικοπές, το επικρατέστερο σενάριο είναι να υποστούν μεγάλο «μαχαίρι» οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ) και τράπεζες, με κλιμάκωση και σε μικρότερες συντάξεις, ακόμα και κάτω από 1.000 ευρώ, αν μιλάμε για «καθαρά» ποσά.
Σύμφωνα με άλλα σενάρια, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο της συγχώνευσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των πρώτων.
Ταυτόχρονα, μελετάει μειώσεις στις συντάξεις 2,6 εκατομμυρίων δικαιούχων που καταβάλλονται σήμερα, μέσα από τον επανυπολογισμό τους με νέα κριτήρια, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, το αρχικό ποσοστό της αναπλήρωσης, ο χρόνος ασφάλισης και το συνολικό άθροισμα όλων των συντάξεων που μπορεί να παίρνει ένας συνταξιούχος.
Από αυτή τη νέα λαιμητόμο που στήνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα πληγούν και οι μικρότερες συντάξεις, ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Το εύρος των περικοπών σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται από 3% μέχρι και 15%.
Σαν βάση υπολογισμού, βέβαια, δε θα παρθεί το σημερινό ύψος των κουτσουρεμένων συντάξεων, αλλά τα ποσά που έπαιρναν οι συνταξιούχοι, πριν από τις δραματικές περικοπές που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά τ' άλλα, εξετάζεται να θεσπιστεί «μόνιμος σταθεροποιητής» στα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης, ώστε στο εξής να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων, καθώς επίσης η πλήρης εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν τελικά διατηρηθεί το ΕΤΕΑ και βέβαια η αύξηση των εισφορών για όλα τα Ταμεία στο ύψος που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ, με δραματικές συνέπειες για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου