Σελίδες

Translate

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΝΕΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ

Ενταγμένο στην τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης με σφαγιασμό του λαού
Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η ψηφοφορία του στην Ολομέλεια της Βουλής
Icon
Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, από την Ολομέλεια της Βουλής, ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για την εφαρμογή του μνημονίου. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων (απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Κατσαβριά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος). Κατά ψήφισαν το ΚΚΕ, η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων. Οι βουλευτές που δήλωσαν «παρών» ήταν του Ποταμιού.
Ανάμεσα στα 60 άρθρα, 9 τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα που κατέθεσαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης τσακίζοντας το λαό, αλλά για επιμέρους ζητήματα και για δημαγωγία. Πρόκειται για τα άρθρα 21, «Για το Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων», 35, για τη «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ», 39, περί «εκπαιδευτικής επάρκειας σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης», 42, για «υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικού προσωπικού», 43, για τους «Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων του υπουργείου Παιδείας», 44, «Θέματα στελεχών εκπαίδευσης», 51, για τη σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας «Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας ΑΕ» και 53, για την παράταση απαλλαγής του Μεγάρου Μουσικής από προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Το ΚΚΕ από τα άρθρα αυτά, ψήφισε «ναι» στα 39, 43 και 53. Δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44. Οσον αφορά το άρθρο 53 για το Μέγαρο Μουσικής η ειδική αγορήτρια, Δ. Μανωλάκου, από τη συνεδρίαση των Επιτροπών ακόμα, είχε επισημάνει ότι «είναι η τρίτη παράταση που έρχεται και πρέπει να μπει ένα τέλος. Δείχνουμε ανοχή γιατί με έναν τρόπο εκβιαζόμαστε αφού οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται εδώ και 6 μήνες, παίρνοντας έναντι. Αλλά πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια οριστική λύση».
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 53 καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Βαγενά, ενώ η Σ. Βούλτεψη από τη ΝΔ το υπερψήφισε.
Διαγκωνισμοί και κοκορομαχίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση γενικεύει το νόμο Λοβέρδου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους αποχωρούν από την 1η Σεπτέμβρη 2015, ακόμα και στους δημοσίους υπαλλήλους με ειδικές ανάγκες, καταργεί τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο εντείνοντας το σφυροκόπημα στη μικρή και μεσαία αγροτιά.
Ενώ από την άλλη ενσωματώνει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ενεργειακή απόδοση» και αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας να συνεισφέρει στο στόχο της ΕΕ να εξοικονομηθεί περίπου 20% «πρωτογενούς Ενέργειας» έως το 2020. Προβλέπονται τα πρώτα μέτρα (π.χ. ανακαινίσεις κτιρίων, λαϊκών κατοικιών, καταστημάτων κ.λπ.) που αφορούν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα νέα πεδία δράσης για επιχειρηματικούς ομίλους και πρόσθετα βάρη στο λαό που σφαδάζει και από ενεργειακή φτώχεια.
Το σκηνικό των δήθεν έντονων αντιπαραθέσεων που έστησαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και τα λοιπά αστικά κόμματα κυρίως με επίκεντρο τις δηλώσεις Φίλη, δεν μπόρεσε να συγκαλύψει ότι στο «διά ταύτα» του νομοσχεδίου, η κριτική που ασκήθηκε ήταν από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις ήταν δευτερεύουσες και δεν αλλάζουν αυτή την ουσία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, αναμάσησε αναφορικά με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση το γνωστό παραμύθι: «Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε ακραίες πολιτικές λιτότητας, σε μέτρα που εξαναγκαστήκαμε να πάρουμε, στα μέτρα τα οποία τα θεωρούμε απαραίτητα σε αυτήν τη φάση, αλλά για να τα αφήσουμε πίσω, ώστε να κινηθούμε σε άλλα πεδία», «να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις σημερινές ακραίες πολιτικές λιτότητας»! Κοινώς, προσπάθησε να παραπλανήσει, με επιχειρήματα χειραγώγησης, στην πεπατημένη προπαγανδιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μέσω των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων θα αντιμετωπίσει τη λιτότητα!
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ωστόσο απαντώντας στην κριτική των άλλων αστικών κομμάτων, τους υπενθύμισε: «Απευθύνομαι στις δυνάμεις που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας. Συναινέσαμε όλοι μαζί και ψηφίσαμε μία συμφωνία η οποία όντως έχει επώδυνα σημεία για τους αγρότες»! Πράγματι, είναι κοινή η στρατηγική ενίσχυσης του καπιταλιστικού αγροτικού τομέα σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Την οποία εξωθεί στο ξεκλήρισμα η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας λίγους μεγαλοαγρότες ως «κατά κύριο επάγγελμα», τους οποίους θα ενισχύει πολύμορφα με επιδοτήσεις και μάλιστα με μικρότερους φόρους γι' αυτές, ενώ η τεράστια αύξηση της φορολογίας (διπλασιασμός και από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση συντάξεων) είναι η πολιτική για τους μικρομεσαίους.
Η αστική αντιπολίτευση
Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κυρ. Μητσοτάκης σχολίασε για το νομοσχέδιο ότι «απουσιάζει ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο» για να δοθεί στην «εξοικονόμηση Ενέργειας αναπτυξιακή προοπτική».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί άλλη μία απόδειξη της προχειρότητας και της ανεπάρκειας που διακρίνει την κυβέρνηση στο κρίσιμο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Δείχνει σήμερα απόλυτα εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο του μνημονίου της», το οποίο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, και συνέχισε, θέλοντας να δείξει ότι το κόμμα της είναι ικανότερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου: «Αμεση προτεραιότητα είναι ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ». «Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις ελληνικές και ξένες, από αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ (...) σε συνδυασμό με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και καλλιέργεια επενδυτικού κλίματος», προτρέποντας την κυβέρνηση να κλιμακώσει την επίθεσή της στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Σε ανάλογο μοτίβο κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης: «Τα προαπαιτούμενα, που μας καλείτε να ψηφίσουμε, είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόντα της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς βέβαια στηρίξαμε την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη», εννοώντας το μνημόνιο, και πρόσθεσε: «Τώρα όμως θα πρέπει να συνεχίσετε μόνοι σας. Θα ψηφίζουμε μόνο τα αναγκαία και δεν θα ψηφίζουμε τα λάθη σας».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, αφού αποφάνθηκε ότι η «κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο» και φέρνει νομοσχέδια «σούπερ μάρκετ», ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση.
Το ...πρόβλημα της Χρυσής Αυγής ήταν η ...εθνικότητα των πολυεθνικών. Οπως ανέφερε η ειδική της αγορήτρια, Ελ. Ζαρούλια, ενισχύει «τις πολυεθνικές της Γερμανίας».
Η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση
Μόνο από τους βουλευτές του ΚΚΕ αναδείχτηκε ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, ενώ αποκαλύφθηκε και το σχέδιο του αποπροσανατολισμού του λαού που ξετυλίχθηκε από τις άσφαιρες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τα αστικά κόμματα για να συγκαλυφθεί ότι όλοι, πέρα από κάποιες διαφορές που αφορούν επιμέρους τμήματα της αστικής τάξης και ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, έχουν κοινή στρατηγική που είναι το τσάκισμα του λαού για την εξασφάλιση κερδών για τους καπιταλιστές. Ανέδειξαν την ανάγκη για οργάνωση της πάλης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών τους, σε ρότα ρήξης και ανατροπής αυτού του συστήματος και των εκφραστών του, και απηύθυναν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου