Σελίδες

Translate

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων
Με τις παρεμβάσεις των παρατάξεων συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες

Μακριά από τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, διαπίστωση που σηματοδοτείται και από τον τόπο διεξαγωγής του, με ευθύνη της πλειοψηφίας, άρχισε χτες στη Ρόδο το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Ηδη, από την εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε το απόγευμα, φανερώθηκε η γραμμή της ταξικής συνεργασίας που υπηρετεί η πλειοψηφία, έχοντας αναγορεύσει σε δικούς της στόχους τους στόχους και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα και την ανασυγκρότηση της οικονομίας, τα κέρδη των καπιταλιστών.
Ακριβώς γι' αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στο χαιρετισμό του επικέντρωσε την κριτική του προς την κυβέρνηση στο γεγονός ότι αυτή ...μειώνει και εμποδίζει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς! Γι' αυτό όλες οι παρατάξεις - πλην της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ - έπιναν και πίνουν νερό στο όνομα του κοινωνικού διαλόγου και παρουσιάζονται σαν θεματοφύλακες του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», το οποίο τάχα προστατεύει τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα.
Απ' αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαίο ότι το κεντρικό άνοιγμα στο συνέδριο έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC), Joao Felicio, μιας οργάνωσης - πατενταρισμένης εκπροσώπου του διεθνούς κεφαλαίου. Γι' αυτό, όταν ανέβηκε στο βήμα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ φώναξαν συνθήματα όπως: «Δεν είστε συνδικάτα των εργατών, είστε τα τσιράκια των πολυεθνικών»!
Το πνεύμα αυτό των συμφερόντων του κεφαλαίου γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού σ' ένα ακόμα συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου οι δυνάμεις του νέου και παλιού εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνουν αποκλειστικά τη μάχη της καρέκλας, έχοντας από κοινού την ευθύνη για την εκτεταμένη προσπάθεια αλλοίωσης του πραγματικού συσχετισμού στο συνέδριο. Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που ξεκίνησε χτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε θα γίνουν και οι παρεμβάσεις των παρατάξεων.
Διαπιστώσεις στην έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ
Στο μεταξύ, την ετήσια έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, με αφορμή το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, όπου έγινε και η παρουσίαση της έκθεσης (βλέπε και «Αποκαλυπτικά» στη σελίδα 24 του σημερινού «Ριζοσπάστη»). Σύμφωνα με αυτή, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα πάνω από το 24%, ενώ «ιδιαίτερα αργός» είναι ο ρυθμός αποκλιμάκωσής της.
Η μακροχρόνια ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 73,7% των ανέργων (855.000 άτομα) το γ' τρίμηνο του 2015. Τα χρόνια πριν την κρίση, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων έφτανε το 50%. Σε αντίθεση με την αύξηση της ανεργίας, έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα ποσά για την επιδότηση της ανεργίας μεταξύ των ετών 2011-2015. Ετσι, το 2011, το συνολικό ποσό για την επιδότηση των ανέργων ήταν 2.856.532 ευρώ και το 2015 έφτασε 1.444.836 ευρώ.
Παράλληλα, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν πλέον κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας.
Σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αναφέρεται ότι το 2015 επικράτησαν σχεδόν καθολικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις (94% του συνόλου), ελέω και της νομοθεσίας που προβλέπει πλέον ότι οι συμβάσεις αυτές μπορούν να ορίζουν μισθούς κατώτερους από αυτούς των κλαδικών συμβάσεων. Επίσης, καταγράφεται μείωση του συνολικού αριθμού κάθε είδους Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που αποδίδεται στο ότι τα τελευταία χρόνια μοναδική υποχρέωση του εργοδότη είναι η αμοιβή των εργαζομένων στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, τη διαχρονική αύξηση και κυριαρχία των προσλήψεων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική - εκ περιτροπής) και αντίστροφα τη μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, ενώ το 2015 αντιστοιχούν στο 55%.
Αλλα στοιχεία της έκθεσης είναι ενδεικτικά της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα, το γ' τρίμηνο του 2008, το 81% των εργαζομένων δούλευαν μόνο το κανονικό τους ωράριο. Το ποσοστό αυτό μηδενίστηκε και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερες ώρες από το κανονικό τους ωράριο φτάνουν πλέον το 85% το γ' τρίμηνο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου