Σελίδες

Translate

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

«Ξαναζεσταίνουν» τα σενάρια εκπαίδευσης «αντικαθεστωτικών»

Οι έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη προγραμματίζονται για τις 14 Μάρτη
Αμερικανοί στρατηγοί προτείνουν «νέο» πρόγραμμα εκπαίδευσης «αντικαθεστωτικών» κατά των τζιχαντιστών
Αμερικανοί στρατηγοί προτείνουν «νέο» πρόγραμμα εκπαίδευσης «αντικαθεστωτικών» κατά των τζιχαντιστών
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Το σχέδιο εξοπλισμού και εκπαίδευσης Σύρων «αντικαθεστωτικών» για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» επανέφεραν, με χτεσινές δηλώσεις τους, Αμερικανοί στρατηγοί, περίπου ένα τετράμηνο αφότου ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να σταματήσει για προφανείς λόγους τακτικής την εξέλιξη του συγκεκριμένου προγράμματος που είχε ξεκίνησε το 2014 και είχε χρηματοδοτηθεί με περίπου μισό δισ. δολάρια.
Ο πρώτος που επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση «ευέλικτης εκπαίδευσης» αντικαθεστωτικών στη Συρία ήταν ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, που φέρεται ως ο πιθανότερος νέος διοικητής του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή. Την ίδια πρόταση έκανε και ο Αμερικανός στρατηγός, Λόιντ Οστιν, καταθέτοντας σε επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας, όταν επικαλέστηκε τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά τις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις ανακατάληψης των πόλεων Ράκα και Μοσούλη, που θεωρούνται προπύργια των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, αντίστοιχα. Ο ίδιος στρατηγός σημείωσε ότι προτείνει ένα νέο πρόγραμμα «με διαφορετική προσέγγιση, που θα εστιάσει σε μικρότερες ομάδες»...
Στη Γενεύη, πάντως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε πως οι «ουσιαστικές» έμμεσες ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν τελικώς (;) τη Δευτέρα, 14 Μάρτη, με προβλεπόμενη διάρκεια έως τις 24 Μάρτη.Αντίθετα, ο Ντε Μιστούρα τόνισε ότι η παύση εχθροπραξιών στη Συρία δεν έχει «ημερομηνία λήξης». Βεβαίως, ακόμα και ένας πιθανός προσωρινός συμβιβασμός στη Συρία δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχων και της καπιταλιστικής Ρωσίας και των δικών της συμμάχων, αφού το διακύβευμα είναι ο πλούτος της περιοχής, οι αγορές και οι γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι και η αιτία των βασάνων του συριακού λαού, που αιματοκυλιέται και ξεσπιτώνεται.
«Δυτική» υπουργική σύνοδος στο Παρίσι την Κυριακή
Ενα 24ωρο νωρίτερα, την Κυριακή 13 Μάρτη, ανακοινώθηκε πως θα συναντηθούν στο Παρίσιοι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγιερ, της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες στο Κάιρο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, οι τέσσερις ομόλογοί του και η Μογκερίνι θα εξετάσουν την κατάσταση της εκεχειρίας που ισχύει από τις 27/2 στη Συρία και θα ενθαρρύνουν τη συριακή αντιπολίτευση «αν όλα προχωρήσουν όπως ευχόμαστε» να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν, επίσης, από τους Αμερικανούς, οι οποίοι προώθησαν τη συμφωνία εκεχειρίας μαζί με τους Ρώσους, «να εμπλακούν πιο ενεργά με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία», σημειώνοντας πως αναμένει από τη Μόσχα «διασφαλίσεις» πως οι ρωσικές επιδρομές που συνεχίζονται έχουν «αποκλειστικό στόχο τις τζιχαντιστικές οργανώσεις "Μέτωπο Αλ-Νούσρα" (παρακλάδι της "Αλ Κάιντα" στη Συρία) και "Ισλαμικό Κράτος" και όχι τη μετριοπαθή αντιπολίτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου