Σελίδες

Translate

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Απαίτησε καθολική επαναφορά του επιδόματος τοκετού

Διαμαρτυρία χτες και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας
Εξω από το υπουργείο βρέθηκαν δεκάδες γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική
Εξω από το υπουργείο βρέθηκαν δεκάδες γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκανε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία με την οποία οι δημόσιες υπηρεσίες απαιτούν το ποσό του επιδόματος τοκετού από μητέρες που το έλαβαν μετά την κατάργησή του, το 2012. Παράλληλα, η ΟΓΕ έθεσε το αίτημά της για επαναφορά του επιδόματος τοκετού σε όλες χωρίς εξαίρεση τις γυναίκες, εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες και ανασφάλιστες.
«Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας», «Θέλουν να γεννάμε στο σπίτι τα παιδιά μας, μας κόβουν το επίδομα που 'ναι δικαίωμά μας»: Με συνθήματα και ανακοινώσεις έξω από το υπουργείο ενημέρωσαν για τα αιτήματα της κινητοποίησης, ενώ κάλεσαν στη συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την Τρίτη στα Προπύλαια.
Στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν απευθυνθεί γυναίκες που γέννησαν στα τέλη του 2012 και στους πρώτους μήνες του 2013, καταγγέλλοντας ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το ΙΚΑ προκειμένου να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος και μάλιστα με τόκους, ενώ απειλούνται με κατασχέσεις στην αντίθετη περίπτωση. «Ετσι, δεκάδες μητέρες που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τις απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, βρίσκονται "χρεωμένες" στο ΙΚΑ», εξηγεί η ΟΓΕ.
Αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαιρήνη Στεφανίδη,συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τονΓιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Στο υπόμνημά της η ΟΓΕ σημειώνει: «Το επίδομα τοκετού αποτελούσε μια ελάχιστη συνεισφορά στο νέο ζευγάρι, στη μητέρα (...) και αντιστοιχούσε σε ένα μικρό τμήμα των δυσβάσταχτων εξόδων που χρειάζονται για τις πρώτες μέρες της ζωής του. Η κατάσταση για τις νέες μητέρες και ζευγάρια επιβαρύνεται σημαντικά από την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, καθώς και από τη δραματική κατάσταση στην Υγεία, τις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων, τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού».
Επιπλέον, η ΟΓΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι παράλληλα με την κατάργηση του επιδόματος τοκετού το 2012 θεσμοθετήθηκε η διατήρησή του για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι, ρύθμιση που θέλει να γυρίσει τις γυναίκες έναν αιώνα πίσω.
Οσον αφορά τα σημειώματα με τα οποία το ΙΚΑ ζητά την επιστροφή του ποσού, ο υπουργός Εργασίας υποσχέθηκε να δοθεί μια λύση, ώστε οι γυναίκες που έχουν «αντικειμενική αδυναμία», να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» χρήματα. Ως προς το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος σε όλες τις γυναίκες, είπε πως δεν υπάρχουν χρήματα και επομένως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει αυτή η παροχή προς τη λαϊκή οικογένεια. Αναφερόμενος, τέλος, στο επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είπε πως οι όποιες παροχές θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο ενός νέου κανονισμού, αναφορά που ΟΓΕ και ΠΑΜΕ ερμηνεύουν ως προμήνυμα νέων περικοπών.
Παρέμβαση για πρόσφυγες και μετανάστες
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με αιχμή το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Η ΟΓΕ επέδωσε υπόμνημα με αιτήματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες (χώροι ανοιχτής φιλοξενίας, υποδομές για την υγιεινή, ιατρική παρακολούθηση κ.τ.λ.), ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τις εγκύους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου