Σελίδες

Translate

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ


Κλειστά επί της ουσίας παραμένουν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής είχαν προωθηθεί στην ΠΓΔΜ μόλις 320 πρόσφυγες από τους τουλάχιστον 12.000 που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς και πολλές ακόμη χιλιάδες στα κέντρα μετεγκατάστασης σε Νέα Καβάλα, Χέρσο και Θεσσαλονίκη. Και χτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν άνοιξαν τα σύνορα για να δεχτούν πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, πυρετωδώς συνεχίζεται η προετοιμασία για τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΕ που συνυπογράφει και η ελληνική κυβέρνηση, για μετατροπή της Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων. Ετσι, ξεκίνησαν προετοιμασίες για τη «φιλοξενία» προσφύγων στις αποθήκες 17 και 18 στον Γ΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με στόχο την επόμενη βδομάδα να είναι όλα έτοιμα για την εγκατάσταση περίπου 500 προσφύγων. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες αποθήκες την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία φιλοξενούνταν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που μακέλευαν το γιουγκοσλάβικο λαό. Επίσης, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην αποθήκη 9 του Λιμανιού.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, κατέθεσε χτες αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο ζητά να κηρυχθεί ο νομός Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές. Επίσης, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 7 Μάρτη, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση για το προσφυγικό ζήτημα». Χτες, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και σημείωσε ότι οι νέοι χώροι φιλοξενίας δεν μπορούν να γίνουν και πάλι στην Κεντρική Μακεδονία. Υπερασπίστηκε τη λειτουργία των κέντρων κλειστού τύπου, δηλώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση επιστρέψει στην πολιτική των κλειστών κέντρων για μετανάστες, αφενός θα σταλεί προς υποψήφιους μετανάστες ένα μήνυμα αποτροπής και αφετέρου θα μπει μια τάξη στη χώρα. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι κυρίως το Προσφυγικό, όπου χρειάζεται περισσότερη και αποτελεσματικότερη διπλωματία κι όχι ψευτοτσαμπουκάδες».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, 6.500 πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι χτες στα νησιά του Αιγαίου, 1.480 στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.500 στο γήπεδο χόκεϊ, 1.600 στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, 685 στο γήπεδο μπέιζ μπολ, 2.192 στα Διαβατά, 3.132 στο Χέρσο, 2.553 στη Ν. Καβάλα, 3.000 στο λιμάνι του Πειραιά και 150 στην πλατεία Βικτωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου