Σελίδες

Translate

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Χιλιάδες σε Ειδομένη και άλλες περιοχές της χώρας


Eurokinissi
Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, παραμένουν περίπου 10.000 πρόσφυγες και περίπου άλλοι τόσοι στα κέντρα μετεγκατάστασης, που έχουν στηθεί και λειτουργούν στο Κιλκίς (Νέα Καβάλα και Χέρσο) στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι αρμόδιες αρχές, 2.200 πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, 6.500 στα νησιά του Αιγαίου, 1.414 στο Σχιστό, 748 στον Ελαιώνα, 1.470 στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό, 680 στο γήπεδο μπέιζ μπολ, 2.350 στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο, 2.071 στα Διαβατά, 2.581 στο Χέρσο, 2.282 στη Ν. Καβάλα και πάνω από 200 στην πλατεία Βικτωρίας.
Τραγική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς το κράτος και οι υπηρεσίες του απουσιάζουν παντελώς και η «διαχείριση» της κατάστασης έχει αφεθεί σε διάφορες ΜΚΟ. Οι υποδομές (σκηνές, τουαλέτες, κ.λπ.) που υπάρχουν εκεί, δεν επαρκούν, τεράστιες είναι οι ανάγκες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες σίτισης των χιλιάδων προσφύγων.
Χτες Τετάρτη, τα σύνορα με την ΠΓΔΜ άνοιξαν αρχικά από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 2 τα ξημερώματα, στη συνέχεια από τις 6 έως τις 9 το πρωί και για μικρά χρονικά διαστήματα τις επόμενες ώρες. Συνολικά μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν περάσει τα σύνορα 416 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων περιπολούν δίπλα στο φράχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν προσπάθειες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
Εξάλλου, χτες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενούν στα όριά τους κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, με 200.000 ευρώ από τα κονδύλιά της, για να συμβάλουν στην κάλυψη των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.
Επιπλέον, οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα προτείνουν πιθανούς κατάλληλους χώρους δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση για να ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.
Στο μεταξύ, πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονταν από χτες το πρωί στις ακτές της Λέσβου. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διέσωσαν και μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στο «hot spot» της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν. Το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» από τη Μυτιλήνη θα αναχωρούσαν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβάζονταν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, αν και έχουν πιστοποιηθεί, χτες το πρωί ανερχόταν στους 3.062. Στη Χίο ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν 971 άτομα. Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκεί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Τέλος, με επιχείρηση της Αστυνομίας μετακινήθηκαν, προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία, 150 Πακιστανοί μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου