Σελίδες

Translate

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Σφράγισμα» συνόρων και επικίνδυνοι σχεδιασμοί με την υπογραφή της κυβέρνησης
Η «οικογενειακή φωτογραφία» των αρχηγών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό
Η «οικογενειακή φωτογραφία» των αρχηγών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό
Eurokinissi
Οι προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων, παρά το αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι που έστησαν γύρω τους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες που έκανε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, για τον επικίνδυνο και απαράδεκτο χαρακτήρα των αποφάσεων της Συνόδου, οι οποίεςφέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο και της περιβόητης «εθνικής γραμμής» που συναποφάσισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Οι κατευθύνσεις που περιλαμβάνει η «Δήλωση» που εξέδωσαν οι 28 αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ, οι λεπτομέρειες των οποίων θα «κλειδώσουν» σε νέα Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 17 - 18/3, μεταξύ άλλων επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση προσφύγων και μεταναστών, «κλειδώνουν» τον μαζικό εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, δρομολογούν ουσιαστικά απελάσεις, κατά παράβαση ακόμα και όσων οι διεθνείς Συνθήκες ορίζουν για τους πρόσφυγες, «σφραγίζουν» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναβαθμίζουν το ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Αποφάσεις επικίνδυνες για τους λαούς εντός και εκτός ΕΕ
Κι αν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκφράστηκαν με ιδιαίτερη ένταση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα, ακριβώς γιατί το Προσφυγικό και η «διαχείρισή» του είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τα όσα καταγράφηκαν τελικά στο κείμενο της «Δήλωσης» των «28» είναι άκρως ενδεικτικά για τον ίδιο το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας, για το γεγονός ότι οι αντιθέσεις αυτές δεν αναιρούν την ενιαία επίθεσή της εναντίον των λαών, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.
Αναλυτικότερα:
1) Η «Δήλωση» επιβεβαιώνει ότι το «σφράγισμα» των συνόρων και ο μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών μακριά από τις χώρες προορισμού τους αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ.
Οι περιβόητες δηλώσεις του Ντ. Τουσκ ήταν στην πραγματικότητα μία λέξη προς λέξη αναπαραγωγή της ρητής αναφοράς της «Δήλωσης» ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», η οποία ήρθε να επιβραβεύσει την απαράδεκτη πολιτική του κλεισίματος των βόρειων συνόρων της χώρας μας.
Για να είναι μάλιστα σίγουρος ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών, η «Δήλωση» περιλαμβάνει την εξίσου ρητή αναφορά ότι θα υπάρξει «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».
Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραμείνει χώρα μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, προβλέπεται «δράση»για «στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει»...
Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω, τα οποία υπογράφτηκαν και από τον Αλ. Τσίπρα, «μεταφράστηκαν» από τον ίδιο, αμέσως μετά τη Σύνοδο, σε... «απομόνωση των χωρών που κλείνουν τα σύνορα» (!), είναι μια ακόμα απόδειξη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του έχουν ξεπεράσει κάθε όριο εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού!
2) Με τα όσα περιλαμβάνονται στη «Δήλωση» της Συνόδου Κορυφής, παραβιάζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως κατοχυρώνονται απ' τη Συνθήκη της Γενεύης, αφού προβλέπονται «η επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών» από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, αλλά και «η ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».
Με τον τρόπο αυτό, προωθούνται απελάσεις προσφύγων που η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ως τέτοιους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Αφγανούς, αλλά και προσφύγων που προέρχονται από χώρες που αναγνωρίζονται ως εμπόλεμες, αλλά η πόλη ή η περιοχή καταγωγής τους θεωρείται... ασφαλής! Το εν λόγω επιλεκτικό κριτήριο εφαρμόζεται ήδη στην πράξη από την ΠΓΔΜ και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, ακόμα και για τους Σύρους πρόσφυγες...
Τα παραπάνω συνδυάζονται με την εξίσου απαράδεκτη κατεύθυνση της «Δήλωσης», σύμφωνα με την οποία «για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη - μέλη της ΕΕ»...
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερο έλεγχο της κάνουλας από τη λυκοσυμμαχία, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, διαμήνυσε με δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο ότι «απόπειρα να μπει κάποιος Σύρος παράνομα στην Ευρώπη θα τον βάζει στο τέλος της λίστας για επανεγκατάσταση»...
3) Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποτυπώνουν την παραπέρα ενίσχυση της τουρκικής αστικής τάξης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την ίδια την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία.
Συγκεκριμένα, παρότι υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, με βάση τα συμφέροντα των δικών τους αστικών τάξεων, στη «Δήλωση» που εξέδωσε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και στο πλαίσιο των «ανταλλαγμάτων» προς την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, καταγράφεται σαφώς «η προετοιμασία για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν», για κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο Σένγκεν «το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016», για επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν αρχικά εγκριθεί και παροχή επιπλέον κονδυλίων.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα την άμεση σχέση όλων αυτών των παζαριών με την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας στη Συρία, η «Δήλωση» αναφέρει ότι οι «28» της ΕΕ αποφάσισαν «να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία, που θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές».
Πέρα από το γεγονός που... «βγάζει μάτι», δηλαδή το ότι αναγορεύεται η Τουρκία σε εγγυητή του... ανθρωπισμού, η συγκεκριμένη κατεύθυνση περί «ασφαλέστερων περιοχών» στη Συρία χωράει πολλές επικίνδυνες ερμηνείες - που ήδη δίνουν και παίρνουν σε τουρκικά ΜΜΕ, π.χ. περί δημιουργίας «ασφαλών ζωνών» εντός της Συρίας - δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας στη Συρία και της επικίνδυνης όξυνσης της αντιπαράθεσής της με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, κυρίως με τη Ρωσία.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η στήριξη της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: Στη «Δήλωσή» τους οι «28» της ΕΕ «τόνισαν τη σημασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» και «κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να τη στηρίξουν έμπρακτα». Ενα «κάλεσμα» που γίνεται ήδη πράξη από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, με τη Γερμανία να έχει τη ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο, τη Γαλλία να στέλνει φρεγάτα και τη Βρετανία να σπεύδει να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική επιχείρηση με τρία πολεμικά της πλοία...
4) Συνολικότερα η «Δήλωση» της Συνόδου χαρακτηρίζεται από την ένταση της καταστολής και την αναβάθμιση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (Frontex, Europol), που στρέφονται κατά των προσφύγων - μεταναστών, αλλά και λαϊκών ελευθεριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι η Frontex «θα συνδράμει περαιτέρω» τη «διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία», ενώ η Europol θα αναλάβει ρόλο στα «hot spots».
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με στόχο την αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, συνολικά οι εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις διεκδικούν ειδικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς: Χαρακτηριστικά, στο «κοινό ανακοινωθέν» που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τόνιζαν ότι «η Ελλάδα (...) όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ' Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (...) Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξηδηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ»...
***
Οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας προϊδεάζουν για τις αρνητικές τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη νέα Σύνοδο στις 17 - 18/3, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι μέσα στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά στις αιτίες του Προσφυγικού, όσο και στις επιπτώσεις από αυτό.
Αποτυπώνονται ανάγλυφα οι τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνυπογράφει όλες αυτές τις επικίνδυνες και απαράδεκτες αποφάσεις για να... «κονταροχτυπηθεί» διαδικτυακά εκ των υστέρων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επειδή τις επαναλαμβάνει. Αποτυπώνονται ανάγλυφα και οι ευθύνες όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που «πέφτουν απ' τα σύννεφα», ενώ χάραξαν από κοινού τη λεγόμενη «εθνική γραμμή» για το Προσφυγικό, στη βάση της συμφωνίας τους με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Οι εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στους εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να κλιμακώσουν ταυτόχρονα την πάλη τους ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τις κρίσεις, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου