Σελίδες

Translate

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Τα ασφυκτικά πλαφόν μεγαλώνουν τις ελλείψεις

Ασθενείς με σοβαρές παθήσεις χάνουν την πρόσβαση στη θεραπεία τους, αφού η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κι άλλο
Φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, γίνονται δυσεύρετα στα νοσοκομεία
Φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, γίνονται δυσεύρετα στα νοσοκομεία
Ενας μηχανισμός αυστηρού ελέγχου και επιτήρησης της ζήτησης των νοσοκομειακών φαρμάκων, με στόχο να διατηρηθεί η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εντός των ασφυκτικών πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες, στήθηκε από το υπουργείο Υγείας. Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης θα φροντίζει να τηρούνται οι εξής «κλειστοί προϋπολογισμοί»:
  • 570 εκατ. ευρώ το 2016 (510 εκατ. στα νοσοκομεία και 60 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).
  • 550 εκατ. ευρώ το 2017 (492,1 εκατ. στα νοσοκομεία και 57,9 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).
  • 530 εκατ. ευρώ το 2018 (474,2 εκατ. στα νοσοκομεία και 55,8 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).
Η κυβέρνηση επιχείρησε να το παρουσιάσει σαν «φιλολαϊκό μέτρο», με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση υπέρβασης αυτών των ορίων, οι φαρμακευτικές εταιρείες ή οι φαρμακέμποροι θα πληρώνουν μέσω claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής).
Με τη συγκρότηση της Επιτροπής, ξεκαθαρίζει εντελώς το τοπίο: «Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση» και «η προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα». Δηλαδή, «κόφτες» και περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Επίσης, «θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων και της διακύμανσης της δαπάνης» για την «ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμούπεριορίζοντας όσο είναι δυνατόν την αναγκαιότητα του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back)».
Και με αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση μειώνει τη συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δημιουργούνται κίνδυνοι για ελλείψεις φαρμάκων.
Ενδεικτικά, μόνο το α' εξάμηνο του 2015διακινήθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φάρμακα ύψους 129 εκατ. ευρώ και τώρα τοανώτατο όριο είναι 60 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, πρόκειται κυρίως για φάρμακα υψηλού κόστους, που αφορούν σοβαρές χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις (καρκινοπαθείς κ.λπ.), και η έλλειψή τους θα έχει δραματικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.
Οξύνονται οι ελλείψεις
Από το Γενάρη που εφαρμόστηκαν τα πλαφόν στα νοσοκομειακά φάρμακα, οι ελλείψεις έχουν οξυνθεί και χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες αργούν να λάβουν τη θεραπεία τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση καρκινοπαθούς - σύζυγος άνεργου κλωστοϋφαντουργού - που πριν μια βδομάδα δεν έκανε τη θεραπεία της λόγω έλλειψης του φαρμάκου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Πρόκειται για ένα από τα πολλά ακριβά φάρμακα που προμηθεύονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τώρα από τα νοσοκομεία.
Αμέσως, υγειονομικοί, συνδικαλιστές, συνάδελφοι του συζύγου της κινητοποιήθηκαν, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας. Με παρέμβαση στη διοίκηση του «Γ. Γεννηματάς», απαίτησαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να χορηγηθεί άμεσα η θεραπεία. Πράγματι, δυο μέρες μετά, το φάρμακο βρισκόταν στο νοσοκομείο και οι θεραπείες γίνονταν.
«Κανένας μόνος του!», τονίζει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και προσθέτει: «Ολοι οι ασθενείς να απευθύνονται στα συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, στους συλλόγους των υγειονομικών. Να παλεύουν συλλογικά το πρόβλημά τους, που δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ανασφάλιστους,χρόνιους πάσχοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου