Σελίδες

Translate

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια

Για 2 με 3 χρόνια θα παραμείνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ
Στην Ειδομένη, χτες
Στην Ειδομένη, χτες
Eurokinissi
Τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με θέμα τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση του ΚΚΕ για την πολιτική της ΕΕ που οδηγεί χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Πολιτική που έμεινε στο απυρόβλητο από τους δημάρχους, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εστίασαν στο υπαρκτό ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού του ζητήματος από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να αναδεικνύουν τις αιτίες για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων.
Από την πλευρά του, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης μεταναστών - προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα διαμονής τους, εκτιμώντας ότι η Ειδομένη θα παραμείνει κλειστή, άγνωστο μέχρι πότε. «Θα πρέπει να θεωρούμε το σύνορο της Ειδομένης κλειστό», είπε. Συμπλήρωσε ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς ΕΕ ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας. Με αυτό σαν δεδομένο, ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τους δημάρχους να προτείνουν χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, συμπληρώνοντας ότι σε δεύτερη φάση «θα φροντίσουμε για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και για τη μεταφορά σε κλειστούς χώρους όσων δεν δικαιούνται άσυλο και θα επιστραφούν στις χώρες τους».
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Β. Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά χώρους για τη λειτουργία κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων και στην Ηπειρο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η φιλοξενία, το κόστος και ποιος θα το επωμιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας που ζητήθηκε από τους δήμους να προτείνουν, σημείωσε ότι όσοι έχουν προταθεί έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, ζήτησε συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη διαχείριση του Προσφυγικού από τους δήμους και αφορούν κυρίως στην πρόσληψη προσωπικού. Ακόμα, ο Γ. Μουζάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.600 πενταμηνιτών στις αρχές Μάη, σε δήμους και περιφέρειες.
Τη σκέψη της κυβέρνησης να δοθούν 20.000 voucher (κουπόνια) για διαμονή και διατροφή των προσφύγων και μεταναστών μετέφερε χτες, στο ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο Γ. Μουζάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του παραδώσουν λίστα με χώρους σε όλη τη χώρα που μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα πρόσφυγες και μετανάστες. Επικεντρώθηκε, μάλιστα, στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφύγων, όπως Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ ζήτησε να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.
Επιστολή προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών ώστε να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, ώστε να διαμορφωθούν σε «hot spots» για τους πρόσφυγες, απέστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου